Блог

Рецензии на филмот До Балчак

November 2nd, 2014|

После успешната премиера на новиот Македонски игран филм “До Балчак“ на режисерот Столе Попов во Скопје, рецензиите во печатот во врска со самото дело како филм многу позитивни. Овде ви пренесуваме неколку статии објавени […]

 • Интри Шрај интервју
  Permalink Интри Шрај интервјуGallery

  Интревју со глумицата Инти Шрај од филмот „ДО БАЛЧАК“

Интревју со глумицата Инти Шрај од филмот „ДО БАЛЧАК“

November 1st, 2014|

Инти Шрај е словенечката глумица, која е актуелна во нашата јавност по главната женска улога Тереза во најновиот филм на Столе Попов “До балчак”. Шрај е млада, непосредна, насмеана девојка, пола Французинка, по мајка, […]

 • intrvju stole popov za Nova Makedonija
  Permalink intrvju stole popov za Nova MakedonijaGallery

  Останува и секогаш се памети само филмот

Останува и секогаш се памети само филмот

November 1st, 2014|

Столе Попов е еден од најмаркантните македонски режисери, чии филмови обележаа цели генерации филмофили. Неговите остварувања, по правило, стекнуваат страсни приврзаници, или огорчени дури и идеолошки противници. Приказната се повторува и со неговиот најнов […]

Конференција на режисери во Лесковац

September 25th, 2014|

Лесковац – На третата конференција на филмските режисери од просторите на бивша Југославија, која се одржа во

Лесковац во оквир на седмиот интернационален фестивал на режијата “Лајф“, доминираше идејата покрената минатата година за формирање на […]

 • премиера До Балчак, Столе Попов
  Permalink премиера До Балчак, Столе ПоповGallery

  До Балчак Македонски Кандидат за Оскар

До Балчак Македонски Кандидат за Оскар

September 25th, 2014|

Комисијата во состав: Роберт Насков (продуцент) – претседател на комисијата, Вардан Тозија (режисер), Горан Игњатовски (мејкап-артист), Иван Бартлинг (сценограф), Димитар Попов (кинематографер) – членови, со мнозинство гласови одлучи филмот „До балчак“ во режија на […]

 • филмот До Балчак и печатот
  Permalink филмот До Балчак и печатотGallery

  Одзив во печатот после премиерата на филмот До Балчак

Одзив во печатот после премиерата на филмот До Балчак

September 23rd, 2014|

После успешната премиера на новиот Македонски игран филм “До Балчак“ на режисерот Столе Попов на филмскиот фестивал “Манаки“ во Битола, одзивот во печатот во врска со самото дело како филм беше позитивен. Овде ви […]

Интервју за ФОРУМ

March 1st, 2014|

ЗАТИШЈЕ ПРЕД БУРА
(лош режисер не може да направи добар филм и со неброени пари)
Повеќето од колегите новинари, интервјуто со Столе Попов би го најавиле и би го сметале за ексклузивно, со оглед на неговата […]

Интервју за магазинот БЛИЦ

February 25th, 2014|

Интервјуто на Столе Попов за Магазинот “БЛИЦ“ со Милица Чуле од 26/3 2013 година
1. O čemu se radi u vašem novom filmskom ostvarenju “Do balčak”? Šta sve za vas znači “Do balčaka”?
“Do balčak” je […]

Интервју за Дневник

February 25th, 2014|

Ви го пренесуваме интервјуто со режисерот Столе Попов за дневниот весник “ Дневник “ од 2010 година. Интервјуто го правеше новинарката Лиљана Дaмовска

“Приказна од дивиот исток“ е приказна за Македонија, мала но фасцинантно убава […]

 • digitaly_remastered_stole_popov
  Permalink Gallery

  Дигитално издание на филмовите на Столе Попов

Дигитално издание на филмовите на Столе Попов

February 25th, 2014|

На Меѓународниот ден за заштита на аудиовизуелното наследство, 27 октомври, Кинотеката на Македонија  ја промовира ДВД едицијата со седум дигитално реставрирани  четири долгометражни играни и три документарни филмoви на нашиот реномиран и во светски […]