Интервјуто на Столе Попов за Магазинот “БЛИЦ“ со Милица Чуле од 26/3 2013 година

1. O čemu se radi u vašem novom filmskom ostvarenju “Do balčak”? Šta sve za vas znači “Do balčaka”?
“Do balčak” je filmska drama na fonu istorijskih zbivanja sa početka 20 veka, bez konkretnih istoriskih ličnosti I događaja, lišena bilo kakvih ideologiziranja I pretencioznih didaktičkih I patetičnih tumačenja istorije. Film je surova ali romantična ljubavna priča koja odražava supstrat makedonske kauze o sopstvenom ličnom identitetu troje filmskih junaka u vrtlogu drame doživljene kroz katarzičnih emocija koja dopiru “do balčaka”. Kako jedan od tih likova u filmu kaze: “Ovo je Makedonija, nikad neznaš sa koje strane če te vetar naduvati”. U Makedoniji I uopšte na Balkanu oduvek se živelo u velikoj neizvesnosti i na oštrici noža, u stalnoj napetosti I provokaciji dali ćeš biti primoran Ti ili Onaj nasuprut tebe posegnuti i otici “do balčaka”. Sve je u krajnostima, na Balkanu, kad se voli, voli se do balčaka, kad se mrzi, mrzi se do balčaka, kad se ubija, kad se izdaje, kad se uvlači, kad se zavlači, kad se leti I kad se pada, kad se pije, kad se jede I kad se j… sve se radi “do balčaka”. I na kraju sve je u znaku tipičnog paradoksa izdignutog do nivoa proverene balkanske filozovske maksime: “Jebeš zivot ako nisi spreman da umreš za njega”.  Ne smemo zaboraviti da je Balkan kao evropski okrajak od uvek bio žrtva sitnih zajebancija i krupnih manipulacija I kalkulacija velikih sila a Makedonija moneta za potkusurivanje na velikoj šahovskoj tabli političkih igara i interesa. Sve se to prelamalo na grbači obicnog malog coveka na Balkanu, koji često I nije bio svestan korena svoje zlokobne sudbine.

2. Gde ste pronašli inspiraciju za film?
Ispiracija je potekla pre svega od frapantne nepromenljivosti suštine balkanskih prilika i neprilika koja čini film aktuelnim I krajnje provokativnim, jer ima li savremenijeg filma od onoga koji govori o vremenu koje je stalo I to traje u istom intenzitetu sto i više godina! Ovo je film o iskonskom shvatanju  slobode, jer je svako drugo poimanje manipulativno.  Ovo je film o dijalektiškom susretu mitskog sa antimitskim, film u kome se susreću legende I predanja sa aktuelnom realnosću surovog zivota, u makedonskoj istoriji ispunjenom super istorijskim apsurdima.  U filmskom estetskom prosedeu to je Anti Western, pandan tradicionalnom američkom vesternu ili neshto šhto bi se mogli slobodno nazvati  Macedonian Eastern, film koji proizlazi sa prostora na kom su se od pamtiveka susretali I sudarali zapadna I istočna civilizacija.

3. Kakve likove tumače Miki Manojlovic I Nikola Kojo?
Miki igra Bogdana, oca studenta medicine u Parizu, koji dovodi lepu bogatu, razmazenu I avangardnu evropljanku na Balkan. Bogdan je prevejani bogati trgovac, u danasnjem smislu tajkun, koji sve probleme resave verujuci u jedan sveti princip, da principa nema I da postoji samo prilagodjivanje.
Kojo igra balkanskog probisveta, agenta firme Makswell Brothers koji uz plakat Ujke Sama ubedjuje I obezbedjuje zdravu radnu snagu za izgradnju Amerike, uz geslo da oni koji imaju najveci k…. prvi ce osvojiti Ameriku.
Posebno, hteo bih pomenuti treceg coveka iz Beograda bez kojeg nije bilo moguce snimiti ovaj film. To je scenograf Mile Jeremic,coveka neverovatne  kreativne energije, sigurno jedan od najvecih majstora svog zanata na ovim prostorima.

До Балчак

Од Новиот филм “До Балчак“

4. Film je sniman u Bitolju, Mariovu, okolini Prilepa, Šhtipa I Ohrida.  Fantasticni ambijenti u kojima sve česhče snimaju Turci a Indijci imaju planove da razvijaju deo svog Bolivuda.

5. Upravo sam zavrsio montažu slike, sledi faza obrade tona i muzike, final miks najverovatnije će biti radjen u Lisabonu. Permijera se planira u jesen na nekom od velikih festivala a nadam se da ce beogradjani  imati priliku da vide film na sledećem FESTu.

6. Saradnja sa Mikijem I Kojom bila je pravo zadovoljstvo , obojica su glumci velikog formata, pravi čarobnjaci da se uvuku u  psihologiju karaktera koji tumače i iz njega izvuku najtananije emocije gradeći autentican, punokrvni lik koji se pamti.  Ne zaboravite da je Miki u mom filmu “Gipsy Magic” napravio jednu od svojih najboljih, ako ne I najbolju ulogu u svojoj raskošnoj I fascinantnoj karijeri.

7. Teško je planirati u ovom sizifovsko teškom poslu. Vreme ce doneti svoje.