jpavlovski

About jpavlovski

This author has not yet filled in any details.
So far jpavlovski has created 7 entries.

Интервју за ФОРУМ

ЗАТИШЈЕ ПРЕД БУРА
(лош режисер не може да направи добар филм и со неброени пари)
Повеќето од колегите новинари, интервјуто со Столе Попов би го најавиле и би го сметале за ексклузивно, со оглед на неговата десетгодишна филмска и медиумска апстиненција. Нам намерата, пак, ни беше, на овој разговор да му дадеме инклузивна, вклучувачка димензија, со […]

Интервју за магазинот БЛИЦ

Интервјуто на Столе Попов за Магазинот “БЛИЦ“ со Милица Чуле од 26/3 2013 година
1. O čemu se radi u vašem novom filmskom ostvarenju “Do balčak”? Šta sve za vas znači “Do balčaka”?
“Do balčak” je filmska drama na fonu istorijskih zbivanja sa početka 20 veka, bez konkretnih istoriskih ličnosti I događaja, lišena bilo kakvih ideologiziranja […]

February 25th, 2014|интервју|

Интервју за Дневник

Ви го пренесуваме интервјуто со режисерот Столе Попов за дневниот весник “ Дневник “ од 2010 година. Интервјуто го правеше новинатката Лиљана Димовска

“Приказна од дивиот исток“ е приказна за Македонија, мала но фасцинантно убава земја во срцето на Балкан. Петстотини години под турско ропство. Деиствието се случува во првата декада на 20 век, поточно […]

February 25th, 2014|интервју|
  • digitaly_remastered_stole_popov
    Permalink Gallery

    Дигитално издание на филмовите на Столе Попов

Дигитално издание на филмовите на Столе Попов

На Меѓународниот ден за заштита на аудиовизуелното наследство, 27 октомври, Кинотеката на Македонија  ја промовира ДВД едицијата со седум дигитално реставрирани  четири долгометражни играни и три документарни филмoви на нашиот реномиран и во светски рамки афирмиран режисер, Столе Попов проследен со соодветно ДВД-издание.

Дигиталната реставрација на филмскиот опус  на режисерот кој оставил длабоки траги за […]

February 25th, 2014|Творештво|