интервју

  • Интри Шрај интервју
    Permalink Интри Шрај интервјуGallery

    Интревју со глумицата Инти Шрај од филмот „ДО БАЛЧАК“

Интревју со глумицата Инти Шрај од филмот „ДО БАЛЧАК“

Инти Шрај е словенечката глумица, која е актуелна во нашата јавност по главната женска улога Тереза во најновиот филм на Столе Попов “До балчак”. Шрај е млада, непосредна, насмеана девојка, пола Французинка, по мајка, која сепак, одлучила да живее во Љубљана каде што завршила две академии, за глума и за ликовни уметности. Најмногу од […]

November 1st, 2014|интервју|
  • intrvju stole popov za Nova Makedonija
    Permalink intrvju stole popov za Nova MakedonijaGallery

    Останува и секогаш се памети само филмот

Останува и секогаш се памети само филмот

Столе Попов е еден од најмаркантните македонски режисери, чии филмови обележаа цели генерации филмофили. Неговите остварувања, по правило, стекнуваат страсни приврзаници, или огорчени дури и идеолошки противници. Приказната се повторува и со неговиот најнов филм „До балчак“, кој уште на премиерата на фестивалот „Браќа Манаки“ крена голема прашина.
Во неговата богата филмографија влегуваат: „Црвениот коњ“(1980 […]

November 1st, 2014|интервју|

Конференција на режисери во Лесковац

Лесковац – На третата конференција на филмските режисери од просторите на бивша Југославија, која се одржа во

Лесковац во оквир на седмиот интернационален фестивал на режијата “Лајф“, доминираше идејата покрената минатата година за формирање на регионален фонд од кој би се финансирала дистрибуцијата на филмовите. Иако идејата безрезервно ја подржаа сите режисери од сите бивши […]

Интервју за ФОРУМ

ЗАТИШЈЕ ПРЕД БУРА
(лош режисер не може да направи добар филм и со неброени пари)
Повеќето од колегите новинари, интервјуто со Столе Попов би го најавиле и би го сметале за ексклузивно, со оглед на неговата десетгодишна филмска и медиумска апстиненција. Нам намерата, пак, ни беше, на овој разговор да му дадеме инклузивна, вклучувачка димензија, со […]

Интервју за магазинот БЛИЦ

Интервјуто на Столе Попов за Магазинот “БЛИЦ“ со Милица Чуле од 26/3 2013 година
1. O čemu se radi u vašem novom filmskom ostvarenju “Do balčak”? Šta sve za vas znači “Do balčaka”?
“Do balčak” je filmska drama na fonu istorijskih zbivanja sa početka 20 veka, bez konkretnih istoriskih ličnosti I događaja, lišena bilo kakvih ideologiziranja […]

February 25th, 2014|интервју|

Интервју за Дневник

Ви го пренесуваме интервјуто со режисерот Столе Попов за дневниот весник “ Дневник “ од 2010 година. Интервјуто го правеше новинарката Лиљана Дaмовска

“Приказна од дивиот исток“ е приказна за Македонија, мала но фасцинантно убава земја во срцето на Балкан. Петстотини години под турско ропство. Деиствието се случува во првата декада на 20 век, поточно […]

February 25th, 2014|интервју|