Project Description

Музички видеа во режија на Столе Попов

Скопје

Леб И Сол – музичко видео, 1988
Grand Prix – Југословенски видео фестивал, Белград
С потот на Леб и сол за композицијата посветена на Скопје. Вонвременска музика! Претпоставка – нејзиниот визуелен отпечаток можеше да биде едно здодевно панорамско отсликување на градот на Вардар. Но, визуелниот пандан на таа вонвременска музика исто така стана – вонвременски спот! Заокружена уметничка елипса! Душата на градот, душата на неговите луѓе, ритaмот на секојдневјето, вербата, надежта, љубовта – сето тоа излеано во четири минути. Треба да си мајстор, па во тој временско-музички простор да го создадеш портретот на својот град. И не случајно, во 1987 година овој спот на Фестивалот на ЈРТ-Белград ја освои највисоката награда за музички спот. А во него, во дел од секунда ќе се појави и самиот автор (впрочем, авторот на овој спот, во вистински хичкоковски манир, во сите свои филмови се појавува мигновено).

Џипси Сонг

Vlatko Stefanovski – музичко видео, 1998
Best Macedonian Music Video – Skopje

Budi dobar kao sto sam ja

Maja Odzaklievska – music video, 1998
Best Macedonian Music Video – Skopje