Project Description

Документарен  филм

Филмот претставува апотеоза на човековото знаење и способноста во процесот на работата да ја потчини и насочи огнената стихија. Атрактивните секвенци, кои речиси може да се почувствуваат, во кои при огромна температура на сите страни летаат искри, на филмот му даваaт дополнителна поетска длабочина, за што, впрочем, покрај режисерот и сценарист Столе Попов, заслужен е и кинематограферот Мишо Самоиловски, кој беше повеќекратно награден за исклучително добро завршената работа на овој филм.

Краток опис
Година на производство: 1974
Вид: документарен филм
Техника: стандард
Колор, со звук, 35 мм.
Должина: 320 мет.
Времетраење: 12 мин.
Производство: „Вардар филм“ – Скопје
Сценарио и режија: Столе Попов
Снимател: Мишо Самоиловски
Монтажа: Драгомир Панков
Тон: Јордан Јаневски
Монтажа на тон: Јордан Јаневски
Светло: Трајче Саздовски
Асистент снимател: Драган Салковски
Избор на музика: Столе Попов
Организатор на снимање: Предраг Вељковиќ
Награди и признанија

Погледнете го филмот на Youtube

Овде можете да го погледнете целиот документарен филм “Оган“ од режисерот Столе Попов. Ова е новата дигитална верзија која беше издадена во чест на “Светскиот Ден на Аудиовизуелното Наследство“ од страна на Македонска Кинотека и е дел од ДВД колекцијата од седумте дигитално реставрирани филмови на нашиот еминентен режисер Столе Попов. За оваа луксузна колекција на документарните и играните филмови на Столе Попов можете да прочитате овде.