“Филмски режисер со стил и визија”

-Рон Холовеј

Режисерот Столе Попов

Столе Попов е роден 1950 година во Скопје, Република Македонија. Дипломирал филмска режија на Академијата за театар, филм и телевизија во Белград.
Од 1978 до 1988 година работи како режисер во „Вардар филм“, а од 1985 до 1986 година ја врши должноста директор на филмската куќа. Од 1989 година работи како професор по филмска режија на Факултетот за драмски уметности во Скопје и е раководител на катедрата по филмска режија.
Еден е од основачите на првото приватно претпријатие за производство на филмови „Триангл“ во 1988 година.
Од 1997 година е член на Европската филмска академија.
Добитник е на повеќе од 50 врвни европски и светски филмски награди и признанија, од кои посебно се издвојуваат 8-те гран прија на разни интернационални фестивали и двете номинации за „Оскар“ на Американската, и „Феликс“, на Европската Филмска Академија.

Филмови

ОГАН (филм)
документарен – 1974

Gold Medal – 1974 ФЈДКФ, Белград, Златен медал „Белград“ за режија на Столе Попов;1974 ФФ, Тузла, Гран при „Хусински рудар“ за режија
1974 Југословенски кандидат за Оскар

Австралија, Австралија
документарен игран филм – 1976

1976 ФЈДКФ, Белград, Гранд При „Голем златен медал“ за Столе Попов
Југословенски кандидат за Оскар

Дае
документарен филм– 1979

1980 Лос Анџелес, Номинација за Оскар, меѓу петте најдобри документарни филмови
1979 МФФ,Оберхаузен, Grand Prix
1979 Балкански филмски фестивал, Љубљана, Grand Prix,
1979 МФФ, Мелбурн, Специјална награда на жирито
1979 ФЈДКФ, Белград, „Златен медал Београд“ за режија на документарен филм на Столе Попов
Специјална Диплома– Лондон, Англија

Црвениот Коњ
игран филм 1980

1983 Лондон, Меѓународен филмски водич ‘83, Најдобра светска селекција
1982 11 Октомвриска награда за Столе Попов
1993 Виена, Збогум Југославија – Виенале ‘93, Антологија од 33 филма
Лондон, Филмот на Балканот – Антологија од 24 филма, Дина Јорданова

Среќна Нова ’49
(feature film) – 1986

1986 ФЈИФ, Пула, Гран при, Голема златна арена за најдобар филм за Столе Попов
1986 ФЈИФ, Пула, Награда „Милтон Манаки“ од југословенската филмска критика за Столе Попов
1986 ФЈИФ, Пула, „Златен гладијатор“, награда на југословенската филмска академија за режија
1986 Југословенски кандидат за Оскар
1991 МФФ, Порто Алегре (Бразил), Гран при, Прва награда од публиката
1993 Виена, Збогом Југославија – Виенале ‘93, Антологија од 33 филма
ФЕСТ Белград, Антологија на Средноевропски Филм – Саша Петровиќ

Тетовирање
игран филм – 1992

1992 Номинација за наградата “Феликс“ на Европска Филмска Академија соодветна на Американскиот “Оскар“ -најдобри 7)
1991 ФФ, Херцег Нови, Гранд При, Прва награда „Златна мимоза“ за режија на Столе Попов
1991 ФФ, Ниш, Гранд
1992 Македонски кандидат за Оскар
1993 Виена, Збогом Југославија – Виенале ‘93, Антологија од 33 филма

Gypsy Magic
игран филн – 1997

1997 МФФ, Монпелје, „Златна Антигона“ – Гран При за надобар филм
1998 МФФ, Измир, Специјална награда на жирито
1997 Најдобра Селекција– Европска Филмска Академија, Берлин (најдобри 24)
1998 Македонски кандидат за Оскар

До Балчак (To the Hilt-a Macedonian story)
игран филн – 2014

Награда на публиката за најдобар филм на Balkan New Film Festival (Stockholm, Malmo, Sweden 2016)
Најдобра женска улога – Инти Шрај(LIFFE, Serbia)
Номиниран за Македонски Кандидат за Оскар

Видео

Skopje

Skopje, Leb i sol – Музичко видео, 1988

Grand Prix – Југословенски Видео фестивал, Белград

Gipsy song

Gipsy song Vlatko Stefanovski – музичко видео, 1998
Најдобро Македонско музичко видео, Скопје

Буди добар као што сам ја

Буди добар као што сам ја, Маја Оџаклиевска – музичко видео, 1998

Меѓународни Филски Фестивали

Сан Себастијан, Монтреал, Монтпелие, Пула, Сан Франциско, Лос Анџелес, Мадрид, Минхен, Каиро, Рио Де Жанеиро, Стокхолм, Оберхаузен, Белград, Мелбурн, Порто Алегре, Измир, Порто Рико, Москва, Валенсија, Брисел, Малме, Хонг Конг, Будимпешта, Лондон, Берлин, Херцег Нови, Виена, Лил, Штутгарт, Ванкувер, Упсала …

Краток филм за режисерот Столе Попов

2020 “Златна Бубамара“

- Награда за животно дело

Фотографии

Some of Stole Popov’s Best Work Is Featured Below.